Vereniging

Lid worden?

Roeivereniging Viking heeft ruim 600 leden. Per jaar stromen ongeveer 100 nieuwe leden in. Nieuwe leden zonder roeiervaring beginnen met een intensieve roei-instructie, die twee keer per jaar wordt georganiseerd voor maximaal 24 cursisten. Ervaren roeiers kunnen na de kennismaking voorroeien en direct lid worden. 

Direct naar de pagina Inschrijven

Lid worden zonder roeiervaring

Als je nog nooit geroeid hebt, krijg je een intensieve roeicursus. Voor onervaren, volwassen leden heeft Viking een instructieperiode van 16 lessen waarin je de basisbeginselen van het roeien en sturen worden bijgebracht. Twee keer per jaar, in het voorjaar (maart) en in het najaar (sept), starten 24 mensen met deze instructie. De uitnodigingen worden naar verwachting medio januari (voorjaarscursus) en mei (najaarscursus) verstuurd. Let op: soms komt deze mail in de spam- en/of junkbox, check deze dus regelmatig.

Gezien het Covid-19 virus is de voorjaarscursus 2020 geannuleerd en doorgeschoven naar najaar 2020. Door het wegvallen van deze cursus is er een kleine wachtlijst ontstaan van anderhalf tot twee jaar en zal het dus langer duren voordat je wordt opgeroepen om deel te nemen aan de introductiecursus.

Wil je je inschrijven: vul dan het inschrijfformulier in en stort de €10 administratiekosten (geen restitutie mogelijk). Ben je jonger dan 18 jaar, lees dan ook de informatie hier.

Hoe leer je roeien?

In de ongeveer twee maanden durende instructieperiode krijg je elke week twee lessen: één roeiles in een C4x+ en één stuurles in een wherry. Elke les duur 1,5 – 2 uur. Als het ’s avonds lang genoeg licht is (voorjaar), roeien we op woensdagavond en een weekenddag, anders wordt er op zaterdag en zondag geroeid (najaar). In het weekend (zaterdag/zondag) roeien we van 11:15 – 13:00 uur, op woensdagavond van 18:45 – 20:30. Dit is dus een intensieve periode, waarin je echt de basis roeibeweging en stuurtechniek leert beheersen en je toewerkt naar je eerste stuur- en roeiexamen. Daarnaast wordt er nog een theorieavond gewijd aan materiaalkennis en vaarregels. Als je (bijna) alle 16 instructielessen geweest bent, moet je de afsluitende examens ‘Scullen 1’ en ‘Sturen 1’ zonder problemen kunnen halen. Om het behalen van het examen te vieren, roeien we met de hele ploeg de ‘pannenkoekentocht’ naar het pannenkoekenhuis in Rhijnauwen!

Wat zijn de kosten?

De kosten voor de instructieperiode bedragen € 100,00. Als je na de instructieperiode besluit om lid te worden, ontvang je een zogenaamde 'tag' voor het digitaal reserveren van boten en krijg je toegang tot het besloten gedeelte van de website van Viking. Het basisbedrag van de contributie 2024 voor het Vikinglidmaatschap is € 334,00 per jaar. Dat is inclusief de contributie voor de Koninklijke Nederlandsche Roeibond. Er zijn kortingen voor gezins-, jeugd- en juniorleden. Daarnaast is het voor U-pashouders mogelijk een deel van de contributie met de U-pas te betalen (met de standaardprocedure zoals https://upas.nl die hanteert).
URV Viking is een vereniging. Samen zorgen we dat roeiers op elk niveau en met plezier kunnen roeien. Van alle leden wordt verwacht een steentje bij te dragen, om de roeiclub draaiend te houden. Die bijdrage is minimaal 10 uur vrijwilligerswerk per jaar. Om de bijdrage zeker te stellen wordt met de contributie een borg geïnd van € 80,00. Kijk hier voor meer informatie.

Wat kun je na de eerste cursus?

Als je het examen ‘Scullen 1’ en ‘Sturen 1’ gehaald hebt, kun je met je ploeggenoten in een wherry of een tweepersoonsboot (C2x+) al zelfstandig het water op. Daarnaast wordt de instructieperiode vervolgd met de cursussen ‘boordroeien 1’ en ‘Sturen 2’ – het leren sturen in een C4x+. Voor deze vervolgcursus worden na het eerste examen eigen ploegjes gevormd en krijg je een instructeur toegewezen voor ‘Boordroeien 1’ en ‘Sturen 2’. Na deze examens kun je besluiten of je verder wilt met boordroeien of je wilt toeleggen op skiffen.  

Lid worden met roeiervaring

Heb je al roeiervaring opgedaan bij een andere (studenten)roeivereniging, dan kun je bij Viking zonder wachttijd instromen als ervaren roeier. De commissie CLIP (Coördinatie Leden Instroom en Ploegvorming) neemt contact met je op, nodigt je uit voor een kennismakings- en introductiegesprek en stelt samen met jou een programma op maat op, waarbij we je door de benodigde basisexamens voor roeien en sturen loodsen. Viking heeft het beleid dat elke ervaren roeier (ook oud-toppers) zijn of haar kunnen moet laten zien. Ter voorbereiding krijg je een stuurles in een wherry aangeboden voor het basisexamen sturen, en als je meteen examen in de skiff wilt doen, mag je dat ook onder begeleiding oefenen. Ervaren jeugdleden die van een andere vereniging komen, volgen hun eigen traject binnen Viking. Oud-leden van Viking, die maximaal 5 jaar geleden lid-af zijn geworden, hoeven geen examen te doen.

Na het behalen van je examens kun je aansluiting zoeken bij een bestaande ploeg (zie hiervoor de Roeiploegen) of zelfstandig gaan skiffen. Omdat we ruim 30 ervaren instromers per jaar hebben, doe je tijdens het introductietraject vaak al waardevolle contacten op. En je kunt je altijd aansluiten bij de roei-instuif op woensdag- en vrijdagochtend. De werkgroep CLIP bemiddelt, indien nodig, bij het vinden van een ploeg. De ervaring leert dat, als je (daarnaast) snel actief wordt bij Viking, het op eigen kracht ook meestal wel lukt om een ploeg te vinden.

Inschrijven

Wil je gaan roeien bij Viking? Vul dan op de pagina Inschrijven het inschrijf formulier in en verzend dat naar Viking. Je vindt dit ook in het Commissiemenu hiernaast.
Let op! Stort tegelijk met je inschrijving € 10,00 voor administratiekosten op IBAN: NL71 INGB 0003 9245 26 ten gunste van Utrechtse Roeivereniging Viking Ledenadministratie onder vermelding "inschrijving" en naam en email-adres of telefoonnummer van de ingeschrevene. De betaaldatum geldt als inschrijfdatum. Als je binnen een maand niet hebt betaald, vervalt je inschrijving weer. 

Je kunt eventueel ook een briefje sturen met daarin:

  • of je een onervaren of ervaren roeier bent, licht in dat laatste geval je ervaring toe
  • je naam en adres
  • je telefoonnummer en e-mailadres
  • je geboortedatum

Je schriftelijke inschrijving kun je sturen naar:

Utrechtse Roeivereniging Viking
t.a.v. Ledenadministratie
Verlengde Hoogravenseweg 13
3525 BB Utrecht
T 030-2890870
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.