Roeien

Instructie

De instructiecommissie organiseert instructie voor volwassen ervaren en onervaren roeiers, ter voorbereiding op de roei- en stuurexamens. Door middel van oefeningen, zowel op het water, op de ergometer of in de binnenbak, leren de cursisten steeds beter roeien. Dit proces geldt zowel voor de individuele roeier als voor het samen roeien in een boot met meerdere mensen. Belangrijk is het plezier hebben in het roeien, wat we willen bereiken door positief te coachen. Naast het leren roeien, kun je ook in instructiecursussen leren hoe je effectief instructie geeft. 

Wil je instructie geven of een keer meekijken of instrueren je ligt? Kijk onderaan deze pagina of neem direct contact op met de instructiecommissie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cursussen

De volgende cursussen worden door de instructiecommissie georganiseerd: 

  • Instructie Sturen 1 en Scullen 1 (voor nieuwe onervaren leden, klik hier)
  • Instructie Sturen 2 en Boorden 1
  • Instructie voor C-skiff en gladde skiff

Instructieworkshop

Regelmatig wordt voor de leden een instructieworkshop georganiseerd, waarin aan instructeurs en overige belangstellende tips en tricks gegeven worden over het begeleiden en instrueren van roeiers. Een onderwerp kan bijvoorbeeld zijn: "Coachen uit de Stuurstoel". We gaan in op wat je wel en niet kunt zien en doen om je ploegje beter te leren roeien. We gaan dieper in op het analyseren van fouten en de bijbehorende oefeningen. Houd de website in de gaten voor de eerstvolgende workshop. 

Handleidingen

Links (grijs vak) staan de documenten van de Instructie commissie. Hier staat alle informatie die je nodig hebt om examen te kunnen doen: commando's, bootonderdelen en vaarregelement, en instructiehandleidingen. Bovendien zijn alle exameneisen van Viking voor iedereen beschikbaar.

Verder hebben we nog diverse handleidingen beschikbaar:

Daarnaast zijn er diverse filmpjes over o.a. het tillen van de boot, stellen van het voetenboord en aanleggen (hiervoor is inloggen vereist).

Informatie voor instructeurs

Bij Viking wordt de roei- en stuurinstructie voor de (nieuwe) leden, door de Vikingleden verzorgd. De instructiecommissie is dus altijd op zoek naar Vikingers die hun kennis en ervaring in sturen, scullen en boorden willen overbrengen.

Wanneer mag je instructie geven?

In principe mag je instructie geven op een bepaald niveau, als je zelf het desbetreffende examen gehaald hebt. Bijvoorbeeld: als je zelf scullen 2 en sturen 1 hebt, dan mag je instructie scullen 1 en 2 en sturen 1 geven. Lees als instructeur altijd goed de exameneisen door en bekijk de desbetreffende handleiding(en).

Waar bevindt zich de instructeur tijdens de instructie?

De instructeur geeft les vanaf de kant of vanuit de boot, dit is afhankelijk van het boottype waarin instructie gegeven wordt, zie tabel hieronder.

Stuur: instructeur zit als stuur in de boot.
Kant: instructeur geeft les vanaf de kant.
Boot: instructeur roeit (op boeg) mee (of zit naast de stuur in de wherrie bij sturen 1).

Lesgeven vanaf de kant of vanuit de boot
Niveau:1234
Sturen Boot Boot/kant Boot/kant Kant
Scullen Stuur Kant Kant Kant
Boorden Boot/stuur/kant Stuur/kant Boot/stuur/kant Kant

Verenigingswerk - Instructie

Als instructeur begeleid je de roeier(s) naar een bepaald examen. Wil je instructie geven aan de nieuwe instroom (fase 1: sc1 en st1 / fase 2: st2 en boorden 1) of aan de meer ervaren C-skiffers (sc2) of gladde skiffers (sc3 en sc4)? Stuur dan een mail naar de instructiecommissie en geef je op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De uren voor het instructie geven voor fase 1 worden automatisch doorgegeven.
Ga je roeiers begeleiden voor scullen 2-4, boorden 2-4 of sturen 3-4? Geef dit dan zelf door aan de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Mail wanneer je instructie geeft aan wie, en welk examen er wordt voorbereid. Je kunt je ook aanmelden via deze website. Mail de instructiecommissie als het examen behaald is, dan worden de uren voor het verenigingswerk doorgegeven aan de commissie verenigingswerk.

Verenigingswerk - Coaching

Coaching is het begeleiden van een roeier of ploegje roeiers naar een ander doel dan een examen, bijvoorbeeld begeleiding naar een wedstrijd of techniekverbetering. Je kunt verenigingsuren krijgen voor coaching als je een andere ploeg dan je eigen ploeg begeleidt naar hun doel. Het is in principe niet voor individuele trainingen.
Vertel de instructiecommissie via dit formulier wat je wilt gaan doen! We nemen dan contact met je op om te bespreken of je er uren voor kan krijgen.

Instructiecommissie

Katina Kardamanidis
Pieter Kwantes - Voorzitter
Annelous Stiggelbout
Robert Stok
Fred Tap
Denise Vos
Florent van Wageningen

Mail voor vragen en suggesties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..