Roeien

Roeien

Met roeien kom je nog eens ergens!

Roeien is goed voor lichaam en geest. Het is een ontspannende bezigheid en de perfecte buitensport. Je traint bijna al je spieren, terwijl het risico op blessures laag is vergeleken met veel andere sporten. Leer hoe je de boot met de juiste techniek zo soepel mogelijk in beweging zet én houdt. Geniet van de roeihaal en van het voelen van je eigen kracht.

Roeien is een sport van alle seizoenen: zolang de weersomstandigheden het toelaten gaan we het water op. Een ‘winterstop’ kennen we niet. Ook bij kou is het heerlijk om een frisse neus te halen in de boot en daarna lekker warm bij de kachel met je team een drankje te drinken in het Walhalla, de gezellige sociëteit van Viking. Of neem een kom soep of een welverdiend stuk appeltaart.

Met roeien kom je nog eens ergens: toertochten in binnen- en buitenland horen tot de mogelijkheden. Ga mee met tochten die georganiseerd worden of regel zelf iets met je ploeg. Houd je wel van een uitdaging, dan kun je meedoen aan roeimarathons, tochten van minimaal 50 kilometer. Of vorm een wedstrijdploeg en probeer je tegenstanders te snel af te zijn.

Bij Viking kun je roeien in scull- of boordboten. Scullen betekent dat iedere roeier met twee riemen roeit. Bij boordroeien heeft elk roeier één riem, waarbij de riemen zich afwisselend aan stuurboord of bakboord bevinden. Bij boordroeien is een even aantal roeiers in de boot een voorwaarde (als je tenminste rechtdoor wilt gaan); scull boten kunnen ook een oneven aantal roeiers hebben (meestal één of drie).

De vloot van Viking is uitgebreid en bevat zowel C-materiaal als wedstrijdmateriaal. C-boten zijn breder en stabieler dan wedstrijdboten en beter bestand tegen een stootje. Daarmee zijn ze uitermate geschikt voor toertochten. Beginners leren bij Viking roeien in een C4+ (een gestuurde C-boot voor vier roeiers) en sturen in een wherry (een C- boot met plaats voor twee roeiers en twee stuurlieden). De bedoeling van glad materiaal is om zo hard mogelijk te gaan; deze boten onder andere gebruikt om wedstrijden mee te roeien. Maar ook als je geen wedstrijden roeit kun je in glad materiaal trainen. Aangezien deze boten wiebeliger zijn dan C-materiaal moet je over meer techniek beschikken om er goed in te kunnen roeien. 

Naast het roeien zelf kun je actief worden binnen Viking: achter de bar staan, evenementen organiseren, materiaal onderhouden, in een commissie gaan, het is allemaal mogelijk. De vereniging draait op vrijwilligers, dus jouw bijdrage wordt zeker gewaardeerd!

Wat is roeien bij Viking niet?

 • Misverstand #1: je krijgt er niet per se sterke armen van…
 • Je hoeft geen 1.96 m te zijn om te roeien
 • Je hoeft niet super sportief te zijn, al is een redelijke basisconditie wel handig
 • Het is geen bezwaar als je niet eerder hebt geroeid.
 • Roeien bij Viking is geen sloeproeien. Sloeproeien wordt gedaan bij Roeiploeg Utrecht.

Wat is roeien bij Viking wel?

 • Gezelligheid met je team
 • Buiten sporten
 • Het weer accepteren zoals het is
 • Een (bijna) full-body workout
 • Een technische sport, waarbij je kunt blijven leren
 • Al roeiend plaatsen in Nederland en het buitenland vanaf het water verkennen
 • Het wedstrijdgevoel ervaren
 • Jezelf verbeteren en blijven uitdagen 

Lijkt dit je wat? Schrijf je dan nu in voor de introductie!