Roeien

Vaardigheidsproef

De Vaardigheidsproevendagen op Viking werden gehouden op zaterdag 7 juli 2018 en zondag 2 september 2018 van 07:00 tot 15:00 uur op het Merwedekanaal tussen de loods (Driewerf) en de Muntsluis. De data voor 2019 zijn nog niet vastgesteld.

Vaardigheidsproef?

Bij de vaardigheidsproef gaat het er om dat je afhankelijk van leeftijd en geslacht, 20 km of minder roeit binnen een bepaalde tijd. Die tijd hangt af van het boottype. Je kan scullen in de skiff, C-1 of éénpersoons werrie en boordroeien in de 2- of 2+ (Ivald). Dit jaar mag in een 2- of 2+ ook door een dame en een heer tezamen worden geroeid. De vaardigheidsproef is een landelijke, door de KNRB gecoördineerde activiteit, waaraan per vereniging de leden kunnen deelnemen. De deelnemers, die de proef met succes afleggen krijgen een KNRB-diploma. De vereniging met het hoogste aantal afgelegde proeven (gerelateerd aan het aantal leden) ontvangt de Chris van Winden-beker als wisselprijs. In 2013 en 2014 werd de beker voor junioren uitgereikt aan Viking.

Voor wie?

Als je lid bent van Viking, al enige jaren roeit en minimaal beschikt over de examens Sc2 of B2 dan kan je al meedoen. De deelname is gratis. Er hangt een inschrijflijst op het mededelingenbord in het Walhalla. Meld je aan. Vorig jaar behaalden we 122 geslaagde vaardigheidsproeven. 46 keer door jeugdleden en 76 door senioren. Komend jaar willen we graag 150 of meer vaardigheidsproeven halen en hopelijk de Chris van Windenbeker en de juniorenbeker weer naar Utrecht halen.

Afstanden

Senioren leggen de proef af in een skiff, C1, C2+ of 2-. Als je in een skiff of C1 roeit, moet je het te roeien traject in maximaal 2 uur afleggen; voor de boordboot geldt een tijdslimiet van 2 uur en 10 minuten.

Af te leggen afstand senioren
HerenAfstandDamesAfstand
18 t/m 40 jaar 20 km 18 t/m 35 jaar 16 km
41 t/m 50 jaar 18 km 36 t/m 45 jaar 14 km
51 t/m 70 jaar 16 km 46 t/m 65 jaar 12 km
71 jaar en ouder 14 km 66 jaar en ouder 10 km

Als leeftijd geldt de leeftijd, die in het lopende kalenderjaar wordt bereikt.

Kaart merwedekanaal

Ter indicatie van de af te leggen afstanden: van loods naar Muntsluis is 4 km (zie afstandenkaartje).

Jeugd

Ook als je nog geen 18 jaar bent, dan kan je de proef afleggen, maar dan gelden andere criteria. De afstanden zijn dan afhankelijk van leeftijd en ervaring, variërend van 4 km tot 18 km voor de oudsten. Je roeit in een skiff of een C1. Daarnaast worden er nog een aantal andere eisen aan je gesteld, zoals kennis van bootonderdelen, commando’s en het vaarreglement. De commissie Jeugdroeien en/of je coach kan je daar meer over vertellen.

Medewerker

Kan je niet deelnemen aan de vaardigheidsproef, maar wil je wel een bijdrage leveren aan het succes van de dag en iets meenemen van de sfeer, meld je dan aan als medewerker VP-dag via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij Arend Waaldijk. Uiteraard zijn deelnemers ook welkom als medewerker voor o.a. tijdwaarnemer. De uren van medewerkers zijn uren verenigingswerk.

Meer informatie

Met vragen kun je terecht bij de leden van de commissie-VP:

  • inschrijven als deelnemer: in 2019 via Google Forms;
  • aanmelden als medewerker: via het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Resultaten

2018
2017
2016
2015
Senioren 2014
Junioren 2014
2013

Vaardigheidsproef commissie

Steven van de Velde - Voorzitter
Arend Waaldijk - Organisatie medewerkers
Thom Maas - Organisatie deelnemers

Mail voor vragen en suggesties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..